Rezervišite Vaš let
Više opcija


Korisne informacije

KAKO DO JEFTINE AVIO KARTE

Cena karata je jeftinija ukoliko kartu kupujete ranije. Na svakom letu postoji veliki broj različitih klasa, a svaka od njih ima drugačiju cenu. Uglavnom se prodaju prvo jeftinije klase pa je cena karata skuplja kako se priblizava datum putovanja.
Kada pretražujete avio karte, pokušajte da obezbedite što fleksibilnije jer se cene karata mogu razlikovati čak i ako je samo jedan dan razlika u datumu putovanja.

Ako nakon pravljenja rezervacije, a pre kupovine karte dođe do promene cene, dužni ste da platite kartu po novim cenama. Tek nakon kupovine karte, putnik je zaštićen od bilo kakve naknadne promene u ceni.

Avio kompanije često objavljuju posebne, promotivne cene, pa je to takođe način da dodjete do povoljne avio karte.

Ako želite redovno da budete obavešteni o svim ponudama i promocijama avio karata, prijavite se na naš newsletter OVDE.

 

DOKUMENTA ZA LET – PUTNE ISPRAVE KOJE MORATE IMATI SA SOBOM

 

PASOŠ – putna isprava bez koje ne možete putovati. Ovaj dokument potvrđuje identitet putnika. Informacije koje biometrijski pasoš sadrži su:

  • Ime i prezime osobe
  • Pol, datum i mesto rođenja
  • Državljanstvo
  • Sliku i elektronski potpis vlasnika pasoša
  • Datum izdavanja i datum isteka pasoša
  • Ostale informacije, koje zavise od zemlje u kojoj se pasoš izdaje ( JMBG, broj pasoša, itd.)

 

Tokom boravka u inostranstvu, pasoš služi kao dokument za utvrđivanje identiteta osobe koja je vlasnik dokumenta.
Prilikom svakog putovanja u inostranstvo, pasoš je obavezna putna isprava koju putnik mora posedovati.

Posebna pravila važe kada je u pitanju pasoš za dete. Pasoš za dete mlađe od 5 godina ima rok važenja od 5 godina. Za ostale kategorije putnika, pasoš ima rok važenja od 10 godina.

Obavezno je da pre putovanja proverite datum isteka pasoša. Prilikom putovanja u neke zemlje, potrebno je da pasoš važi najmanje tri meseca od datuma ulaska u zemlju, dok neke zemlje zahtevaju da pasoš važi najmanje šest meseci od datuma ulaska.

Na svakom aerodromu postoji pasoška kontrola, koja putnike proverava pri izlazku iz zemlje, kao i pri ulasku u drugu zemlju. Nakon prolaska pasoške kontrole, napušta se pogranična i tranzitna zona, pa je ulazak u zemlju moguć.

 

BOARDING PASS - kupon za ukrcavanje, koji putnik pored pasoša predaje policijskom službeniku na uvid.  Sastoji se iz dva dela. Deo kupona namenjen avio kompanijama sadrži bar-kod, dok deo za putnike sadrži osnovne identifikacione podatke putnika, kao i osnovne informacije o letu – broj avio karte, dolaznu i odlaznu destinaciju i naziv avio kompanije koja obavlja let. Boarding pass se dobija na osnovu avio karte koju ste kupili i predstavlja propusnicu za ulazak na let.

 

TRUDNICE U AVIONU


Trudnice mogu tokom čitave trudnoće, uz savete sa lekarom, putovati avionom. Avio kompanije najčešće dozvoljavaju trudnicama prevoz avionom do 28. nedelje trudnoće. Nakon 28. nedelje moguće je putovati uz potvrdu od lekara, koja ne sme biti starija od nedelju dana.

"Iako putujemo širom sveta da pronađemo lepotu,

moramo je nositi i u sebi, inače je pronaći nećemo"

Ralf Valdo EmersonCopyright © 2020 by FILIPTRAVEL. Sva prava su zadržana.